Kuchnia

Mięsa

Wolno pieczona szynka z indyka
Składniki:
- pierś z indyka (proporcje na kawałek ok. 1 kg)
- 80 gram masła
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka cząbru
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- sól

W garnku rozpuścić masło. Zestawić z ognia i dodać do niego przyprawy. Soli dodać tyle, aby było ją czuć po spróbowaniu.
Mięso umyć i posolić z każdej strony. Przełożyć do naczynia i zalać ziołowym masłem. Odstawić na około godzinę i po tym czasie wstawić do lodówki.
Piec w 80C przez ok. 4 godziny w rękawie lub w naczyniu żaroodpornym przykrytym folią aluminiową. Piec wraz z całą maślaną marynatą, na bazie której po upieczeniu można zrobić sos.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation