Kuchnia

Kuchnia

Łatwy i pyszny Chleb Irlandzki

•mąka pszenna [2 szklanki] (ok 500g)

•mąka razowa [2 szklanki] (ok 500g (ja dałam pszenną pełnoziarnistą))

•cukier brązowy [1 łyżeczka] (łyżeczka od herbaty czubata!)

•sól [1 łyżeczka] (łyżeczka od herbaty czubata!)

•soda oczyszczona [1 łyżeczka] (łyżeczka od herbaty czubata!)

•maślanka [0,5 litra]

Przygotowanie:







Do dużej miski wsypać 2 szklanki mąki pszennej, 2 szklanki mąki pełnoziarnistej, sól, cukier brązowy, sodę i dobrze rozmieszać...dodać maślankę i dobrze wyrobić ...na początku może wydawać się że ciasto ma konsystencję beton -owatą ...ale tak ma być ;)







Wyjąć i wyrobić na stole ew. podsypując mąką...



Ciasto dobrze wyrobione nie może lepić się do reki...a wkładając do niego palec nie może go oblepiać ...ma być sprężyste!







Wcześniej nagrzać piekarnik do 230stopni UWAGA razem z foremką, którą wcześniej można posmarować lekko oliwą!







Jak piekarnik się nagrzeje do 230 wyjąć formę i włożyć naszą "chlebową kiełbaskę" uważając by się nie poparzyć nie zapomnij o rękawicy kuchennej ;)







I do pieca na 10 min w 230 ....po 10 min temperaturę zmienić na 200 stopni i piec jeszcze 30 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation