Kuchnia

Przystawki

Grissini

Składniki:

mąka [1 szklanka] (najlepsza mąka chlebowa)
sól [0.5 łyżeczki]
cukier [0.5 łyżeczki]
woda [0.5 szklanki]
oliwa z oliwek [2 łyżki]
drożdże [1 łyżeczka]
szynka
majonez
musztarda
szczypior

Przygotowanie:

Grissini jest bardzo przyjemną przekąską na spotkania przy lampce wina czy grillowych szaleństwach. Pięknie prezentuje się na stole i tak łatwo po nie sięgnąć... :)

Zaczynamy od przygotowania ciasta. Do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier, drożdże (ilość podana w składnikach obejmuje drożdże suszone ale oczywiście można użyć tradycyjnych, świeżych). Dodajemy wodę i oliwę. Wyrabiamy ciasto. Musi być dosyć zwarte, żeby później można było z niego ulepić nasze grissini. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodajemy odrobinę mąki, jeśli za ciasne dolewamy trochę wody.
Tak przygotowana ciasto wkładamy do lodówki na ok 2-3 godziny. Przez ten czas powinno podwoić swoją objętość.

Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 mniejsze części i przygotowujemy placki w kształcie prostokąta. Kroimy nożem na cienkie paseczki i każdy z nich wałkujemy chwilę, aby powstał paluszek. Uformowane ciasto przekładamy na blachę wysmarowaną tłuszczem i wkładamy do piekarnika na ok 10-15 minut (zależy od grubości paluszków).
Mi z podanej ilości wychodzi ok 15-18 sztuk.

Do ciasta można dodać zioła albo przed upieczeniem posypać grissini sezamem czy makiem. Wg upodobań.

Upieczone i ostudzone grissini można podać wkładają do kubka jako paluchy do "podgryzania". Ale można wykorzystać je też jako przyjemną dla oka przystawkę.

Szykujemy plasterek szynki (ja użyłam szynki prosciutto ale może być zwykła, jedyny warunek - musi być bardzo cienko pokrojona), smarujemy go majonezem i zawijamy na grissini. Przewiązujemy szczypiorkiem. Następny robimy z musztardą, będą łagodniejsze i bardziej ostre. Można użyć do tego ulubionego sosu, można dołożyć coś zielonego (np kawałek sałaty rukola). Niby taki zwykły paluszek a można go ubrać na kilka sposobów :)

Czas przygotowania podałam łącznie z czasem wyrastania i pieczenia ciasta.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation