Kuchnia

Przetwory.

DIABELSKIE OGÓRKI

Składniki
ogórki, 2,5 kilograma
sól, 4 łyżki
chili w proszku, 2 łyżeczki
czosnek, pół dużej główki
cukier, 0,5 kilograma
olej, 8 łyżek
ocet, 1,5 szklanki

Sposób przygotowania
1. Ogórki pokroić na ćwiartki lub na plastry o grubości 2 centymetrów. Zasypać solą i odstawić na 6 godzin. Po tym czasie powinny puścić soki. Odlać je, a ogórki zasypać chili i czosnkiem przeciśniętym przez praskę, wymieszać.

2. Z wody odlanej z ogórków, oleju i cukru ugotować zalewę. Kiedy zacznie wrzeć dolać ocet i ponownie zagotować. Ogórki zalać roztworem. Nie musicie czekać aż wystygnie. Przykryć szczelnie folią i odstawić na 12 godzin. Następnie ogórki przełożyć do słoików, zalać zalewą i mocno zakręcić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation