Kuchnia

ciasta, wypieki, słodkości

Sernik czekoladowo - kokosowy
Składniki (tortownica 23 cm):
0,5 kg twarogu zmielonego trzykrotnie
3 jajka
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
ok. 80 g cukru (według uznania)
200 czekolady deserowej
70 g wiórków kokosowych
200 ml śmietany kremówki
3-4 łyżki likieru kokosowego

W rondelku zagotować połowę śmietanki kremówki z łyżką cukru, zdjąć z ognia i dosypać wiórki kokosowe ( minus czubata łyżka do późniejszej dekoracji). Dolać 2 łyżki likieru kokosowego, wymieszać, zostawić na 30 minut, żeby wiórki naciągnęły śmietanką i likierem.

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Dno tortownicy wyłożyć folią aluminiową i zagiąć ją na zewnątrz obręczy do góry, tak żeby uszczelniła dno.

Połowę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej.

Twaróg utrzeć z resztą cukru, jajkami i mąką ziemniaczaną. Podzielić na pół. Do jednej połowy dolać rozpuszczoną czekoladę i dokładnie wymieszać. Do drugiej połowy dodać wiórki kokosowe.

Do tortownicy wlać najpierw masę czekoladową, później kokosową i lekko wymieszać zagarniając łyżką masę od dna ku górze około 5-6 razy (masy nie mają się połączyć tylko poprzeplatać).

Piec w temperaturze 180°C przez 30-40 minut w kąpieli parowej (stawiam tortownicę na kratkę umieszczoną w środkowej części piekarnika, a na blachę poniżej wlewam kilka szklanek wody). Gdy sernik stężeje, wyjąć go z piekarnika i ostudzić na kratce.

Pora na czekolady ganache. W rondelku zagotować resztę śmietany kremówki. Zdjąć z ognia i dodać resztę połamanej na kawałki czekolady. Mieszać energicznie, aż się zupełnie rozpuści, wtedy dodać pozostały likier kokosowy. Wymieszać, rozprowadzić po serniku. Gdy lekko zastygnie, udekorować odłożonymi wiórkami kokosowymi.

Sernik wstawić do lodówki i schłodzić, najlepiej przez noc. Przed podaniem można dodatkowo oprószyć wierzch startą czekoladą.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation