Kuchnia

Na śniadanie

CHIA z wanilią i borówkami

Składniki:
- 2 szklanki mleka kokosowego
- 1/2 szklanki ziarenek szałwii hiszpańskiej
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii
- 1/4 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
- syrop klonowy lub z agawy do smaku (2-3 łyżki)
- borówki (lub inne, ulubione owoce)

Przygotowanie:
Mleko kokosowe mieszamy dokładnie z wybranym syropem, esencją waniliową lub ziarenkami wanilii i cynamonem. Wsypujemy ziarenka chia i delikatnie mieszamy.
Masę przelewamy do miseczek lub słoiczków i wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub – najlepiej – na noc. Żelujące właściwości ziarenek sprawią, że powstanie gęsty deser.
Przed podaniem dekorujemy borówkami lub innymi, ulubionymi owocami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation