Kuchnia

Ciasta

Ciasto jogurtowe z borówkami

Składniki:
- 225g mąki pszennej + 1 łyżeczka do oprószenia owoców
- 100g cukru
- 2 jajka
- 150g jogurtu greckiego
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150g borówek

Wykonanie:
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Jajka zmiksować z cukrami, dodać jogurt, ponownie krótko zmiksować
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do masy, całość zmiksować do połączenia się składników
Borówki oczyścić, osuszyć i oprószyć mąką
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia
Na dno formy wyłożyć 1/3 ciasta, na ciasto wysypać w miarę równomiernie 1/3 borówek, wyłożyć 1/3 ciasta, ponownie wysypać 1/3 borówek, wyłożyć resztę ciasta, na wierzchu ułożyć pozostałe borówki
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 180 stopniach przez 50-60 minut do tzw. suchego patyczka
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation