Kuchnia

Kulinarnie

~~Kuchnia Paulettes~~: MROŻONY SERNIK " LION" ( BEZ PIECZENIA )
SKŁADNIKI:

Spód:

herbatniki kakaowe 250 gram
masło 120 gram
Masa I:
ryż preparowany 1 i 1/2 kubka
mleko 1/4 szkl. mleka
czekolada mleczna 200 gram
Masa II:
twaróg chudy 500 gram
masło orzechowe 300 gram
mleko skondensowane słodkie 305 ml ( jedna mała puszka )
żelatyna 5 łyżeczek + mleko 1/2 szkl.
mleko 3/4 szkl.
Wierzch:
masa krówkowa 4 łyżki (np. gostyńskie)
mleko 100 ml.
kakao ekstra ciemne 2-3 łyżki
orzechy ziemne posiekane 2/3 szkl.
METODA:

Spód: Herbatniki zmielić w blenderze, robocie lub utłuc wałkiem na miał. Masło rozpuścić i ostudzić. Dodać do herbatników i wymieszać ( powinna powstań konsystencja mokrego piasku ). Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać ciasteczka. Dokładnie ugnieść.
Masa I: Mleko podgrzać w garnuszku. Dodać posiekaną czekoladę i rozpuszczać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż czekolada będzie płynna. Lekko przestudzić i dodać ryż. Wymieszać i wyłożyć na spód.
Masa II: W misie umieścić twaróg. Dodać mleko, mleko skondensowane i masło. Dokładnie zmielić blenderem lub robotem kuchennym. Żelatynę rozpuścić w mleku. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie żelatynę podgrzać ( nie może dojść do wrzenia, bo straci właściwości żelujące ). Odstawić do wystygnięcia. Dodać do masy serowej i ponownie zmiksować. Masę wylać na warstwę z ryżu preparowanego.
Wierzch: Mleko podgrzać w garnuszku. Dodać masę krówkową, cały czas mieszając trzepaczką, aż się rozpuści. Dodać kakao i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia. Na koniec dodać posiekane orzechy. Całość wylać na masę serową. Sernik owinąć folią i wstawić do zamrażarki na noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation