Kuchnia

pierożki, knedelki i inne pyzy

gnocchi z sosem gorgonzola. kalorycznie, ale za to pysznie! | Kulinarna Mekka

składniki na ok. 6 – 8 porcji

gnocchi

1kg mączystych ziemniaków*
ok. 200 g mąki
1 roztrzepane jajko
1 łyżka soli

*dowiedziałam się, że najlepsze odmiany dostępne w polsce to aster, bryza, ibis, irys lub irga

sos gorgonzola

200 g śmietany kremówki 30%
ok. 100 – 120 g sera gorgonzola
świeżo zmielony czarny pieprz

gnocchi_gorgonzola

sposób wykonania

ziemniaki ugotować w mundurkach do miękkości. jeszcze gorące obrać ze skórki. przecisnąć przez praskę lub zmielić przez maszynkę. wyłożyć na stolnicę lub blat kuchenny. do jeszcze ciepłych ziemniaków (powinny być ciepłe, inaczej gnocci będą „gumowe”), dodać sól, przesiać mąkę, zrobić dołek i wlać w niego jajko. zgarniając składniki do środka, szybko połączyć je ze sobą w kulę, nie wyrabiając zbyt długo (długie wyrabianie ciasta powoduje, że robi się zbyt miękkie!). ciasto podzielić na mniejsze części. rolując dłońmi uformować z nich długie i cienkie (ok. 1 cm średnicy) wałki. w razie konieczności można podsypać odrobiną mąki (pamiętajcie jednak, że im więcej mąki, tym twardsze kluseczki). kroić w poprzek na kawałki o grubości ok. 1,5 – 2 cm. na powierzchni zrobić charakterystyczne dla gniocchi wgłębienia. jeżeli nie posiadacie specjalnego przyrządu, można je idelanie zrobić widelcem (odciskając go wklęsłą stroną). we wgłębieniach osadza się sos lub masło, z jakim serwujemy gnocchi.

kluseczki pozostawić do „odpoczęcia” przykryte lnianą ściereczką na około 10 – 15 minut.

w międzyczasie przygotować sos, tzn. podgrzać śmietanę, dodać pokrojony w kostkę ser, zagotować. zmniejszyć ogień, gotować do rozpuszczenia sera, doprawić pieprzem. wyłączyć ogień, zostawić na palniku pod przykryciem.

gotować partiami w dużej ilości osolonej wody, wyławiać łyżką cedzakową jak tylko wypłyną na powierzchnię, dodać do wcześniej przygotowanego, gorącego sosu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation