Kuchnia

pierożki, knedelki i inne pyzy

Pierogi leniwe - wersja na słodko
składniki

Składniki na pierogi:

250 gram półtłustego twarogu

1 jajko

1 opakowanie cukru waniliowego

pół szklanki mąki pszennej



Dodatkowo:

pomarańcza

1 łyżka masła

1 łyżka cukru trzcinowego

4 łyżki bułki tartej

cynamon
Przepis

Czas przyrządzenia: 2 minut

Wyrabiamy twaróg, jajko oraz opakowanie cukru waniliowego w jednolitą masę.

Zdjęcie Pierogi leniwe - wersja na słodko #1Dodajemy pół szklanki mąki i wyrabiamy ciasto.

Zdjęcie Pierogi leniwe - wersja na słodko #2 Ciasto wykładamy na oprószoną stolnicę, dzielimy na dwie części i formułujemy z niego wałeczki. Przy pomocy noża tniemy nasze ciasto na ukośne kawałki.

Zdjęcie Pierogi leniwe - wersja na słodko #3

Zdjęcie Pierogi leniwe - wersja na słodko #4 Nasze pierogi wrzucamy do gorącej wody i gotujemy do momentu, aż zaczną wypływać.

Zdjęcie Pierogi leniwe - wersja na słodko #5

Obieramy i kroimy naszą pomarańczę. Na patelnię wrzucamy odrobinę masła, wyciskamy odrobinę soku z pomarańczy, dodajemy cukier trzcinowy oraz bułkę tartą. Całość przez chwilę podsmażamy oraz doprawiamy cynamonem.

Zdjęcie Pierogi leniwe - wersja na słodko #6

Zdjęcie Pierogi leniwe - wersja na słodko #7

Zdjęcie Pierogi leniwe - wersja na słodko #8

Nasze pierogi podajemy z pomarańczami oraz słodką posypką z bułki tartej. Całość dodatkowo możemy polać ulubionym słodkim sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation