Kuchnia

chlebek

Domowy chleb pszenno-żytni

Plan jest prosty: dzisiaj wyrabiasz ciasto, jutro rano pieczesz. Domowy, ciepły chleb bez wysiłku.



Przygotuj: 100 g mąki żytniej, 300 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki soli morskiej, 10 g świeżych drożdży (czyli 1/10 kostki, malutko, ale da radę), 250 ml wody w temepraturze pokojowej, najlepiej mineralnej, 1 łyżeczka miodu

1. Miód wymieszaj z wodą. Dodaj drożdże i sól. Mąki przesiej do misy miksera. Dodaj wodę z drożdżami. Wyrabiaj ciasto przez 5 minut. Przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia na 12 godzin.

2. Piekarnik rozgrzej do 230 st. C. Keksówkę o długości 25 cm wysyp otrębami. Przełóż ciasto, odstaw do wyrośnięcia na pół godziny. Ciasto powinno wypełniac formę. Natnij żyletką wzdłuż.

3. Piecz 10 minut, następnie zmniejsz temepraturę do 210 st. C. i piecz jeszcze 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation