Kuchnia
chlebek
Chleb ekspresowy z ziarenkami
Składniki:
42 g drożdży
0,45 l wody
500 g mąki pszennej
50 g ziarenek słonecznika
50 g ziarenek sezamu
50 g siemienia lnianego
1 łyżeczka soli
2 łyżki stołowe octu jabłkowego
Swieże drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Mąkę wymieszać ze słonecznikiem, sezamem, siemieniem lnianym i solą. Ocet jabłkowy i rozpuszczone drożdże po troszeczku wlewać do mieszanki mącznej i wyrabiać, aż będą składniki dobrze połączone. Ciasto klei się trochę do rąk i nie pozwoli się formować.
Ciasto przełożyć do prostokątnej formy do pieczenia - ja piekę w tej formie na zdjęciu (długości 26cm). Formę wysmarować wcześniej tłuszczem. Chleb naciąć jeden raz wzdłuż.
Koniecznie włożyć do nienagrzanego pieca! Ja piekę 60 minut w temperaturze 200 stopni (góra i dół) na drugiej szynie od dołu. Po 60 minutach można sprawdzić wypiek wbijając wykałaczkę do środka - jeśli się klei, wtedy piec jeszcze 5-10 minut.
UWAGA !!
1. Czym wyższa liczba w typie mąki, tym grubsza mąka
2. Czym grubsza mąka, tym (zwykle) zdrowsza.
3. Czym grubsza mąka, tym mniej klei wypieki, dlatego do ciast lepiej używać mąki drobnej
Typ mąki Nazwa
450 mąka tortowa - polecana do ciast biszkoptowych i biszkoptowo - tłuszczowych
500 mąka poznańska - polecana do ciast kluskowych, pierogowych, na pizzę, a także do zasmażek i sosów
500 mąka wrocławska - polecana do ciast drożdżowych, francuskich, półfrancuskich, naleśników oraz zup i sosów
500 mąka krupczatka - polecana do ciast kruchych i półkruchych oraz parzonych i makaronowych
550 mąka luksusowa - polecana do ciast drożdżowych i smażonych
650 mąka (kaszka) makaronowa - polecana do wyrobów makaronu, ciast kruchych
720 mąka żytnia chlebowa - polecana wyrobów chleba
850 mąka pszenna chlebowa - jak wyżej
1000 mąka (kaszka) makaronowa pełnoziarnista - polecana do wyrobu makaronu pełnoziarnistego
1400 mąka sitkowa - polecana do bułek i chleba
1850 mąka graham - polecana do pieczywa pełnoziarnistego
2000 mąka orkiszowa pełnoziarnista (razowa) -domowy wypiek ciast i chleba.
2000 mąka żytnia pełnoziarnista (razowa) -pieczywo pełnoziarniste żytnie i mieszane
3000 mąka pełnego przemiału - pieczywo pełnoziarniste
N2ZhZWIzNTI6OkQ9Ny16F0xpJRMHci1aBkd+XCNkF2o7UgZONHE+AjUyLAMsHiBMMWsVcxYcOEJIGAdeD080FQ8nam8Ydy0UJygCBxQAXDo5BVIpDGw2OjoMDUsCbB5RYQw4WyEdYBsMIwoZGX4CVQZdBSc2ZHIUNGQWOEgIAiwceX8fYRsHVAIcJwgOIyYCBAQVSGNgYVc1AUpZVSM3CwRQaxRwDAwpHUxLLD8PLwA5fRwiAA8FPHYIWg5sei1mJWdTOQZzS0VgYwxhfzlDTk8qPD4RCVVHNVphVSZyc289ZBwrEw0Ae29GOSw8d0BWFXACRDwHFhBUGSIfU0g5WC8HXVQ0DV42CA1XDD8RECE1DyhKdCphTlIhFmIsewkjAn1gHzdON1JzFxESCmQ/DmJTF18PIhRPagQPSyh+VigtMwUQSyMcGRoJMixqGQAyeBZgYwtjbUhZZ0kHHgwzIXZucnc9fRkxcxdWBxIBDUMYDQw/czglLjFGCEpaV3RZbkFzSVJkHUYyDCUcBwRxXG9lN1gfWBkZAC4XHTkPPwhhFFZUBl5uH00taApnCFsQGkUoDAkiAj88Wz9WbmYAIVpDPCZQc1xidyUbIEEcDSZaJn01M3MoUQMrKxsMcRltcBdsNxRDAlEdPkBAODIPRRxPBn99bRgYTl5+Bx9VTRUjGHNCfFtiXGgUfVAiVwsGNyU7cixuPionOmZVZzNwNw8CMgc9cTQACCdxAVN1CkMvM3cfNmxiQ3AzdCt7C2McCyMoDHsyLDw8DXBBCXEbChhxTEkUbwNPC3QKQGEjHE9xYXoMaSk6aR4tWlMZMyJFKAxxBEpmT34QBQEdMBwZEw8vGisXJHlmNQkoAyB0HzVDIz9BbhYYF0h0KhwyPX4nAh0cKw4FP0plbSdLK0tjVnQ/cAgqVBwNJzMCGTo0URoKKAgKYCxwfAkBCAFDUiwAfRoKfi9UZ0tPTyEdEBVNFXcaCzkvEXoqVBsaKRVwRw1hH3gzCwoUKRVRMgkoF1VUDnknQwobGE8cNkgECmB6AWVUfmJDJmcOAxovVnYYLgRuPghFEhsZRgBgC3g4NDEKBTZAKygWKVQVLDdLKXYmRSsUG1cdOAQweRM3XgceNhIoGWdXEj0UQyYhBQYANA15EjMjey8aHn0TFjRdR11sQwo5LgwAATZvBnkWUxpHJVxRNgVQHA47eBZsMF8/eWw9EWo+WxA2HlUFTD8nf0QfUgEdGEEXPhUnd3Z6XBkOZWMtXwNZEQN2Bi1lAi81Xj4OSi8UAxskMRQxKyxJS3k2Im1xVHIOBCcAMGQtE2wZDDsxZi48BmolQHROUwdsGyFwMClmJTRHZUBgNw9KP1spVAZAEBcNZBRxN1sndC0SPXgqDCsPLA4kVwlGYy8VQjwHTn09RCFcT0wMQkApGllyWzA7BUQoE3Y6ICdkYwp8CCMjFwkSPmwoT2tsOEAnDWwYJDA0HCFuYRwGTQpmNWt9Tgxke3tiLQoyJ3l8RmMbDFQEEDNWFwgMBgcUJxded0xcGntwG3kpOhoBcWcVSyUAdDdMdTcSVxYEFTccJwAiCB9RHUE3dXwcHClKYnofdxpUalM6EnUBEX5pEBIkARlSETY/AR8NKAMsFV4DIRMwJmZ/HUIlOgxlHBVzaEE/BwYWfEIEHFUzA14vEFxXD1JgKgpVXB8Qdg8sNiZQEllhWwtQHCs4F2g8NhVYdEc3TjcOSBcvTApoAUFicRccJR8lR2oUD18qcX92BQ03DkwgVhQhNC0xUzMALEQaQTwLYwJPXFlJCRQLPCF2YhcKHGskFlQCTlYbODhaIjRuGWA6BxIRIQ8NYSJeGm4UUgI=