Kuchnia

Ciastka i ciasteczka

Chrupiące kulki z Nutellą

Składniki:

ciasto czekoladowe Składniki:

2 szklanki mąki
pół szklanki oleju
2 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kako
można dodać orzechy



Sposób przygotowania:
Jaja utrzeć z cukrem na pusztsą masę. Dodać olej (partiami), następnie mąkę, mleko, sodę, kakao. Ciasto wylać na blachę posmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą. Piec około 40 minut w temp. 180 st. C. Można polukrować lub polać polewą.


Na lukier:

1/4 szklanki miękkiego masła
1/2 szklanki Nutelli
1/2 łyżeczki wanilii
1/2 szklanki cukru pudru
1-2 łyżeczki mleka (jeśli lukier będzie zbyt twardy)

Do ozdoby:

1 opakowanie polewy czekoladowej
1 łyżka Nutelli
1/4 szklanki posiekanych, prażonych orzechów

Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania ciasta. Pozwól mu całkowicie ostygnąć.

Przygotuj lukier. Za pomocą miksera wymieszaj Nutellę z masłem i wanilią na gładką masę.
Ostrożnie dodaj cukier puder i wymieszaj na niskich obrotach miksera. Dodaj mleko w razie potrzeby. Lukier powinien być płynny.

Ciasto przełóż do dużej miski i podzielna drobne części za pomocą widelca. Dodaj do ciast 1/2 części lukru (w razie potrzeby więcej) i wymieszaj. Ciasto powinno być lepkie, tak jak plastelina, by móc formować z niego kulki. Włóż ciasto do lodówki na ok. 30 minut.

Po tym czasie wyjmij ciasto i formuj z niego niewielkie kulki. Przełóż je na blachę do pieczenia i na kolejne 30 minut wstaw do zamrażalnika. Możesz pominąć ten krok, ale dzięki niemu ciasto nie będzie się kruszyło.

Polewę czekoladową rozgrzej w mikrofalówce, zamaczaj w nim kulki. Przy wyławianiu ich z polewy warto użyć dwóch widelców. Gotowe kulki-smakulki układaj na papierze do pieczenia. Pozostaw do zastygnięcia polewy. W tym czasie Rozpuść w mikrofalówce Nutellę i kiedy polej nią kulki, oprósz orzechami i pozostaw do zastygnięcia polewy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation