Kuchnia

Czas na grilla

Najlepsze z grilla: bułki z mielonym mięsem - Proste Przepisy
Przepis na taki sposób podania bułek z grilla wypłynął od mojej koleżanki Beaty. Na spotkaniach grillowych, które odbywają się u nich bułki goszczą prawie zawsze. Beata twierdzi, że aby wyszły dobre trzeba zaopatrzyć się w bułki z piekarni w Lubiążu skąd ona pochodzi. Po bułki do Lubiąża nigdy nie jeździmy, ale to danie przygotowujemy bardzo często, pomysł "sprzedałam" mojej bratowej, która rozpropagowała go w mojej rodzinnej miejscowości. Iwona przepis modyfikuje dodając do mięsa na przykład drobno pokrojone, podsmażone pieczarki z cebulką.
Bułeczki są proste do wykonania, szybko się pieką, więc nie zajmują rusztu zbyt długo i znikają w tempie zawrotnym z talerzy. Doskonałe z dodatkiem zwykłego keczupu, świetnie komponują się z sosem czosnkowym - tutaj przepis.
Bułki z mielonym mięsem z grilla - Laura SKŁADNIKI:
1/2 kg dowolnego mielonego mięsa (ja najbardziej lubię wieprzowo-wołowe)
1/2 bułki (można pominąć)
sól, pieprz
10 większych lub 15 mniejszych bułek (ja preferuję kajzerki)*
Połówkę bułki namoczyć w mleku, odcisnąć i dodać do mięsa, dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Bułki przekroić na pół. Każdą połówkę posmarować surowym mięsem, należy rozsmarować również na brzegach bułki - takie nie posmarowane łatwo się przypalają.

Bułki piec na ruszcie układając mięsem na spód. Można na koniec obrócić aby podpiec "na chrupiąco" samą bułkę.
* Na pewno nie nadają się bułki takie z rodzaju napowietrzonych.

Jeśli ten przepis Ci spodoba zobacz również bułki z mozarellą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation