Kuchnia

Czas na grilla

♦♦burgery buraczane♦♦

ok. 2-3 średnie buraki (2 ubite szklanki po starciu)
1 czerwona cebula
2 duże ząbki czosnku
1 szklanka kaszy jaglanej
1/2 szklanki ziaren słonecznika
1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/4 szklanki oleju
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonego imbiru (można dać świeży)
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (można dać 1/4 łyżeczki)
3 łyżki ziaren sezamu
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

Obierz buraki. Ugotuj kaszę jaglaną - dokładnie wypłucz kaszę pod bieżącą wodę, żeby pozbyć się saponin (inaczej kasza będzie gorzka). Wrzuć do lekko osolonego wrzątku (2,5 szklanki wody na 1 szklankę kaszy). Na małym ogniu gotuj ok. 15 minut, aż kasza wchłonie całą wodę. Przestudź.
Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza.
Buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekaj naprawdę drobno. Pokrój drobno natkę pietruszki. Czosnek posiekaj bardzo drobno lub zetrzyj na tarce. Na suchej patelni podpraż ziarna słonecznika.
Wszystkie składniki przełóż do dużej miski i wymieszaj dokładnie. Warto użyć rękawiczek, bo burak bardzo barwi ręce.
Formuj zgrabne burgery i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz je dodatkowo posypać odrobiną sezamu.
Piecz ok. 30-40 minut (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Następnie delikatnie przewróć na drugą stronę i podpiecz jeszcze ok. 10 minut lub 5 minut z funkcją grill.
Podawaj z podpieczonymi bułkami oraz warzywami i sosami, jakimi lubisz najbardziej :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation