Kuchnia

zarcie

Pierogi z makiem i sosem waniliowym


Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki pszennej (plus do podsypywania)
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka roztopionego masła
mała grudka świeżych drożdży (dosłownie 2g)
1-1,5 szklanki chłodnej wody

Składniki na masę makową:

250g maku
126g cukru
50g rodzynków
1 łyżka miodu
3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
20g posiekanych orzechów
olejek migdałowy do smaku
1 łyżka miękkiego masła
szczypta cynamonu

Składniki na sos waniliowy:

500ml śmietany 18%
laska wanilii
6 łyżek cukru
4 żółtka

Przygotowanie ciasta:
Mąkę wysypać na blat, przesiać z solą i pokruszonymi drożdżami. W środku mąki zrobić wgłębienie i nalać do niego trochę wody i łyżkę roztopionego, ostudzonego masła. Wyrabiać ciasto, od czasu do czasu podlewając je wodą. Wyrabianie powinno trwać około 15 minut - po tym czasie ciasto musi być gładkie i elastyczne. Ciasto przełożyć do miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na około 30 minut, aż zmięknie.

Przygotowanie masy makowej:
Mak zaparzyć w 250ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć. Dodać pozostałe składniki (na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem, które nam pozostało z ciasta).

Przygotowanie pierogów:
Ciasto podzielić na kilka mniejszych części. Każdą część cienko rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy (ważne, żeby ciasto było cienkie, bo wtedy łatwiej się skleja). Szklanką wykrawać w cieście krążki. Na każdy krążek nakładać farsz - około łyżki - i sklejać, formując pierogi. Sklejone pierogi wrzucać do osolonego wrzątku i gotować na średnim ogniu przez 3-4 minuty.

Przygotowanie sosu waniliowego:
Śmietanę zagotować z laską wanilii. Po zagotowaniu zdjąć z ognia i wyjąć laskę, wytrząsając z niej ziarenka. Ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, na kogel-mogel*. Wymieszać z ostudzoną śmietanką.

Pierogi podawać polane sosem waniliowym i, jeśli lubicie, posypane orzechami włoskimi.

*jeśli nie macie jajek ze sprawdzonego miejsca, wcześniej dokładnie sparzcie skorupki albo ubijcie żółtka nad parą.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation