Kuchnia

Mięsko

Peklowana szynka, karkówka
Składniki:

- 1 szynka ok. 1,5 kg,
- kilka ząbków czosnku,
- ew. majeranek.

Do peklowania:

- 1 litr wody,
- 4 łyżki soli,
- 1/2 łyżeczki saletry,
- 2-3 listki laurowe,
- 3-4 ziela angielskie,
- 2-3 ząbki czosnku.

1. Z przegotowanej i ostudzonej wody, soli oraz saletry przygotowujemy zalewę. Dodajemy do niej przyprawy.
2. Wkładamy szynkę do zalewy tak aby cała była zakryta. Przyciskamy np. talerzykiem i odstawiamy na kilka (7 do 10) dni do lodówki.
Podczas peklowania woda z zalewy zmętnieje. Jeżeli jednak zauważymy, że jest bardzo czerwona to wymieniamy zalewę.
3. Jeden dzień przed pieczeniem szynki wyjmuję ją z zalewy, opłukuję pod bieżącą wodą i przyprawiam w zależności od tego na co mam ochotę.
Najczęściej obieram ząbki czosnku, robię nożem dość głębokie nacięcia w mięsie i wciskam w nie czosnek. Cześć czosnku rozgniatam i nacieram szynkę, ewentualnie posypuję majerankiem lub innymi przyprawami np. zioła prowansalskie.
Jeżeli mięso nie ma ładnego, równego kształtu to wkładam je w siatkę do mięsa - można taką kupić (ja kupuję w pasmanterii).
4. Piekę w nagrzanym piekarniku ok. 1,5 - 2 godzin w zależności od wielkości szynki.

Karkówka

- 1 cała karkówka ok. 2 kg,
- kilka ząbków czosnku,
- tymianek, majeranek, papryka słodka.
1.Po upeklowaniu mięsa płuczę je i następnie nacieram wyciśniętym przez praskę czosnkiem oraz majerankiem i tymiankiem a także łagodną papryką (aby kolor nie był zbyt zielony od ziół).
2. Piekę do miękkości w nagrzanym piekarniku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation