Kuchnia

Mięsko

Curry z kurczakiem, kalafiorem i bazylią
SKŁADNIKI

2 PORCJE:
1 pojedynczy filet z kurczaka
2 łyżeczki świeżo startego imbiru
1 ząbek czosnku, drobno starty
przyprawy w proszku*: po 1/3 łyżeczki: ostrej papryki i kardamonu, po 1/2 łyżeczki imbiru i kolendry, 1 łyżeczka kurkumy, szczypta cynamonu
300 g kalafiora
1 łyżka oleju roślinnego
400 ml mleka kokosowego
1 łyżeczka cukru
100 g białego ryżu
bazylia
limonka
posiekana papryczka chili
PRZYGOTOWANIE

Pierś kurczaka oczyścić ze skórek i kostek, pokroić w kostkę. Włożyć do miseczki, doprawić solą, wymieszać z imbirem i czosnkiem oraz mieszanką przypraw w proszku, ewentualnie natrzeć pastą curry. Odstawić na godzinę.
Różyczki kalafiora opłukać i pokroić na małe kawałki. Ugotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na patelni lub w woku rozgrzać olej, włożyć mięso oraz kalafiora i obsmażać przez około 2 minuty, od czasu do czasu zamieszać.
Wlać mleko kokosowe i zagotować. Doprawić szczyptą soli, dodać cukier i gotować przez około 15 minut na większym ogniu do miękkości kalafiora.
Doprawić sokiem z limonki, posypać bazylią i papryczką chili. Podawać z ryżem.
WSKAZÓWKI

* zamiast mieszanki przypraw możemy użyć gotowej żółtej pasty curry (1 łyżka).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation