Kuchnia

kuchnia

Ryż z warzywami po chińsku
składniki:

1 papryka czerwona

1 nieduża cebula

15 dkg zielonej fasolki szparagowej

garść suszonych grzybków mun

3-4 łyżki pędów bambusa

1 marchew

(Jeśli się Wam spieszy wszystkie powyższe składniki można zastąpić ewentualnie mrożoną mieszanką warzyw do dań chińskich, jednak polecam zrobić danie ze świeżych warzyw. Sporo zyska na smaku.)

300 gram ugotowanego ryżu

sos sojowy

łyżka kurkumy

dwie łyżki brązowego cukru lub miodu

sok z połowy cytryny

łyżka oliwy do smażenia

wykonanie:

1. Grzybki mun zalewamy wrzątkiem, moczymy 10 minut, odcedzamy, a następnie ponownie zalewamy wodą i gotujemy kolejne 10 minut. Uwaga grzybki zwiększają swoją objętość kilkukrotnie, więc wystarczą dosłownie dwie łyżki. Wystudzone grzybki, paprykę, marchewkę oraz cebulę kroimy w paseczki.

2. Fasolkę szparagową gotujemy 5 minut w słonej wodzie.

3. Rozgrzewamy w garnku lub w woku łyżkę oliwy, a na którą wrzucamy pokrojone warzywa, grzybki i bambus. Smażymy przez chwilę. Nie za długo, aby nie straciły jędrności i chrupkości. Doprawiamy sosem sojowym, kurkumą, cukrem oraz sokiem z cytryny.

4. Można wrzucić do tego ryż i wymieszać wszystko razem lub wyłożyć ryż do miseczek i następnie przykryć warzywkami.

Inne proste i smaczne i proste dania inspirowane kuchnią chińską:

Makaron ryżowy z warzywami

Stir fry z zielonym groszkiem

Pikantny makaron smażony z kapustą pekińską
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation