Kuchnia
obiadkowo i inne przepisy
Burgery z kurczaka
4-5 sztuk
550g filetów z kurczaka, bez skóry
1 żółtko
1 łyżka oleju chilli
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonego kuminu
¼ łyżeczki mielonej chilli
¼ łyżeczki kurkumy
1 płaska łyżeczka czarnuszki
½ czerwonej cebuli, obranej
2 ząbki czosnku, obrane
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
2-3 łyżki oleju słonecznikowego
ćwiartki limonki do serwowania
Cebulę i czosnek posiekać na drobno w malakserze.
Mięso pokroić w kostkę (ok.2cm). Dodać do malaksera z kurkumą, chilli, kuminem, kolendrą, czarnuszką, olejem chilli, odrobiną soli i pieprzem oraz żółtkiem. Pulsacyjnie zmielić, aż masa będzie dość gładka.
Z masy uformować burgery - najlepiej mokrymi rękoma, bo masa się mocno klei. Ułożyć na desce do krojenia posmarowanej olejem i rozgrzać patelnię grillową Burgery także z góry posmarować resztą oleju i smażyć na bardzo gorącej patelni grillowej przez ok. 4-5 minut z każdej strony. W przypadku zwykłej patelni olej rozgrzać na niej i usmażyć burgery, aż będą zarumienione z obu stron, tez ok. 5 minut z każdej strony (to zależy jakie grube zrobicie, trzeba naciskać szpatułką w burgera i zobaczyć, czy ze środka leje się dużo różowego płynu - to oznacza, że jeszcze są niedosmażone).
Serwować z ćwiartkami limonki - przed jedzeniem wycisnąć z nich sok na mięso.
Pieczone frytki ze słodkich ziemniaków (batatów)
2-3 porcje
2-3 średnie bataty
4 łyżki oleju słonecznikowego
½ łyżeczki ziaren kopru włoskiego
½ łyżeczki ziaren kuminu
½ łyżeczki słodkiej papryki
¼ łyżeczki mielonej chilli
sól
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C (termoobieg). W dużym rondlu zagotować wodę z odrobiną soli. W moździerzu lekko utłuc ziarna kopru włoskiego i kuminu.
Bataty obrać i każdy pokroić na 6-8 dużych frytek. Wrzucić do gotującej się wody i gotować przez 3 minuty od momentu ponownego zagotowania się wody. Następnie odcedzić i dodać z powrotem do rondla wraz z olejem, odrobiną soli i wszystkimi przyprawami. Lekko potrząsać rondlem, aby frytki pokryły się olejem i przyprawami. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, polać resztą oleju, jeśli coś zostało w rondlu. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 15 minut, lub gdy frytki będą zarumienione jak lubicie.
Salsa z pomidorów i awokado
2 porcje
½ czerwonej cebuli, obranej
sok z ½ cytryny
3 dymki
garść świeżej kolendry
½ awokado
2 średnie pomidory
1 łyżka oliwy (EV)
szczypta cukru
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Cebulę drobno posiekać i przełożyć do miseczki. Zalać sokiem z cytryny i zostawić na ok. kwadrans.
Dymkę pokroić na plasterki, kolendrę posiekać, zachowując kilka listków do dekoracji. Dodać do miseczki. Awokado wydrążyć i miąższ pokroić w niewielką kostkę. Pomidory przekroić na pół i można wypestkować lub zostawić pestki, a następnie pokroić na niewielkie kawałki. Wszystkie składniki wymieszać w miseczce z cebulą. Dodać oliwę, sól i pieprz, szczyptę cukru i jeszcze raz wymieszać.
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