Kuchnia

przekaski,przystawki

niebo na talerzu: Jak się robi najlepsze flaki? Flaki po warszawsku
składniki ( na ok 2 l zupy) : - 1 kg świeżych lub mrożonych flaków wołowych (są wyczyszczone, pokrojone i lekko obgotowane) - ok. 1,30 dag wołowiny z kością lub samych kości wołowych lub pół na pół wołowiny z kurczakiem - 4 duże marchewki - 4 pietruszki - duży kawałek selera - por - duża cebula - kilka kulek ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 5 kulek czarnego pieprzu - czarny, świeżo zmielony czarny pieprz, ostra papryka, słodka papryka, starta gałka muszkatołowa (ok. 1/4 łyżeczki), mielony imbir (ok. pół łyżeczki), majeranek, sól zasmażka: - półtorej łyżki masła - dwie łyżki mąki Mięso oraz warzywa (bez jednej marchewki, pietruszki i cebuli) włożyć do garnka, zalać zimną wodą tak by wszystko przykryła. Dodać liście laurowe, ziele i kulki czarnego pieprzu. Zagotować, zmniejszyć ogień, nie solić. Cebulę przekroić na pół bez obierania, opalić na czarny kolor na gazem lub na patelni bez tłuszczu. Dodać do garnka. Zmniejszyć ogień i gotować na najmniejszym ok. 2 godziny. Pół godziny przed końcem osolić, ok. dwiema łyżeczkami soli. Kiedy wywar się gotuje, pokrojone flaki wypłukać, zalać wodą i trzymać na ogniu ok. 10 minut od zagotowania. Odlać wodę, zalać nową, wypłukać, odlać. Dodać do gotowego wywaru i gotować wszystko razem jeszcze ok. 40 minut, aż flaki będą całkowicie miękkie.10 minut przed końcem gotowania dodać starte na grubej tarce lub pokrojone w słupki marchewkę i pietruszkę. Wyjąć mięso i warzywa. Dodać mielony pieprz, paprykę, gałkę muszkatołową, mielony imbir, majeranek, ewentualnie dosolić. Kto lubi wersję czystą, rosołową - ma już gotowe danie. Kto lubi inaczej - robi zasmażkę. Na patelni rozgrzać dobrze masło, dodać mąkę. Mieszać, aż całość lekko zbrązowieje. Dodać do zupy. Na każdy talerz dobrze jest dołożyć odrobinę świeżego masła. Wzmacnia smaki jak nic:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation