Kuchnia

śniadania

Ziołowy odrywaniec | Dr. Oetker: Blog Kulinarny Pani Tereska

Składniki:
Ciasto:

100 ml mleka
100 ml wody
60 g roztopionego masła
450 g mąki pszennej
1 opakowanie drożdży suszonych dr. Oetkera
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
2 jajka
Nadzienie:

125 ml oliwy
½ pęczka natki pietruszki
2 ząbki czosnku
Szczypta soli
Szczypta pieprzu
100 g sera cheddar lub innego twardego sera





Przygotowanie:

Mleko i wodę podgrzałam w rondelku i roztopiłam w nim masło, odstawiłam do przestygnięcia.

Mąkę przesiałam do miski, wymieszałam z drożdżami, cukrem i solą. Wbiłam jaja i przestudzone mleko z masłem. Ciasto zagniotłam do uzyskania gładkiej, sprężystej konsystencji. Przełożyłam do miski posmarowanej olejem, żeby się nie przyklejało do miski, odstawiłam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W tym czasie przygotowałam farsz.

Natkę pietruszki zblendowałam z oliwą i posiekanym czosnkiem. Ser starłam na drobnych oczkach i wymieszałam z pozostałymi składnikami, przyprawiłam do smaku.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowałam na prostokąt tak, by krótszy z boków był szerokością keksówki (30 cm). A dłuższy z boków na 60 cm. Ciasto pocięłam wzdłuż na 6 prostokątów, posmarowałam farszem każdy z nich i ułożyłam jeden na drugim. Przełożony prostokąt podzieliłam na 6 kwadratowych kawałków, które układałam pionowo w wysmarowanej tłuszczem keksówce. Przykryłam ściereczką i odstawiłam na około pół godziny do wyrośnięcia.

Wyrośnięte wstawiłam do rozgrzanego piekarnika do 175 stopni i piekłam przez 40 min do uzyskania złotego koloru.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation