Kuchnia

śniadania

Bułeczki drożdżowe ze szpinakiem

Składniki:

ciasto drożdżowe

700 g maki pszennej + mąka do podsypywania
100 ml wody
250 ml mleka
75 g masła
50 g drożdży świeżych
2 jajka
1 łyżeczka cukru
3 łyżki oliwy
sól
farsz

500 g mrożonego szpinaku
1 kulka sera mozzarella
100 g sera żółtego np. Gouda
2 żółtka
2-3 ząbki czosnku
sól
oliwa do smarowania formy
1 całe jajko do smarowania bułeczek

Przygotowanie:

100 ml wody podgrzewamy, woda ma być ciepła ale nie gorąca. Dodajemy do niej 1 łyżeczkę cukru, drożdże i łyżkę maki i odstawiamy zaczyn w cieple miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
W garnuszku roztapiamy masło dodajemy mleko, podgrzewamy aż składniki się połączą i odstawiamy na chwilkę do przestygnięcia. Mleko ma przestygnąć , ale nie być zimne. Gdy mleko przestygnie ,( nie może być za ciepłe bo wyjdzie jajecznica), roztrzepujemy jajka i dodajemy je do mleka.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn, ciepłe mleko z roztopionym masłem i jajkami oraz oliwę z oliwek. Zagniatamy ciasto, w przypadku ciasta drożdżowego im dłużej tym lepiej. Po wyrobieniu ciasta przykrywamy je bawełniana ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 1/2 godziny.
Do rozmrożonego szpinaku dodajemy pokrojone w kosteczkę sery, przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz żółtka ,całość doprawiamy solą i mieszamy.
Od wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki ciasta, rozciągamy , umieszczamy w nich farsz , zaklejamy i odstawiamy je na kolejnych 15 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
Bułeczki układamy na posmarowanej oliwą foremce, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation