Kuchnia

śniadania

Drożdżowe odrywane bułeczki z jeżynami

Składniki:
Zaczyn:
1 łyżka mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
3 łyżki ciepłego mleka
Ciasto:
500 g mąki pszennej
100 ml jogurtu naturalnego niezbyt gęstego
100 ml ciepłego mleka
1 duże jajko
4 łyżki drobnego cukru
40 g roztopionego masła
2 łyżki oleju
szczypta soli
Nadzienie:
2 szklanki jeżyn
1 łyżka budyniu waniliowego
Kruszonka:
75 g mąki pszennej
50 g drobnego cukru do wypieków
40 g zimnego masła
Dodatkowo:
1 małe jajko
50 g masła
Przygotowanie:
Zaczyn:
Wszystkie składniki zaczynu mieszamy ze sobą i odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Zaczyn powinien podwoić swoją objętość.
Ciasto:
Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy jogurt, jajka, cukier, sól, olej, roztopione masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Ja używam do tego miksera z końcówkami do drożdżowego. Ciasto powinno nie lepić się do dłoni i całkowicie odchodzić od miski. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kruszonka:
Wszystkie składniki kruszonki łączymy ze sobą. Rozcieramy palcami składniki, aż uzyskamy kruszonkę. Wstawiamy do lodówki.
Jeżyny mieszamy z budyniem. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 równych części. Najpierw ważę całe ciasto. Wagę ciasta dzielę na 12 i ważę każdą część ciasta. W ten sposób otrzymuję równe bułeczki. Każdy kawałek ciasta delikatnie spłaszczam. Nakładam porcję jeżyn i dokładnie zlepiam, tworząc okrągłą bułeczkę. Blachę o wymiarach 33 x 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wylewamy rozpuszczone masło. Każdą bułeczkę obtaczamy w maśle i układamy równo na blaszce.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.Piekarnik nagrzewamy do 180’C.Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy około 20-25 minut. Najlepsze oczywiście są jeszcze ciepłe…ze szklanką zimnego mleka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation