Kuchnia

Łasuch

Sernik czekoladowy na twix-owym spodzie

Składniki:
4 opakowania twix-a, łącznie 8 batoników
5 łyżkek drobnych płatków owsianych
5 łyżek płatków migdałowych
50 g miękkiego masła

200 g gorzkiej czekolady (dobrej jakościowo)
1 kg sera - takiego z wiaderka, ja od lat wierna jestem serowi marce President
200 g cukru
ziarenka z 1 laski wanilii
100 ml śmietany kremówki 30%
4 jajka
2 łyżki kakao

świeże maliny
cukier puder

Przygotowanie:
- spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając go na zewnątrz, brzegi posmarować cieniutko i dokładnie masłem
- twixy drobno pokroić, wymieszać z migdałami i płatkami owsianymi, połączyć z masłem
- tak przygotowaną masą wyłożyć spód tortownicy, dokladnie dociskając, wstawić do lodó∑ki na czas robienia sernika
- czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, delikatnie wystudzić
- ser zmiksować na gładką masę, stopniowo dodając cukier i ziarenka wanilii
- miksując dodajemy jajka, każde zmiksować po pół minuty
- dodać śmietanę, zmiksować
- dodać kakao, zmiksować, dodać rozpuszczoną czekoladę, zmiksować już na małych obrotach tak, żeby wszystko się ze sobą dokładnie połączyło
- masę wyłożyć na spód twix-owy i piec w środkowej części piekarnika 60 minut w 180 stopniach - piekłam w tortownicy o 24 cm średnicy, sernik urósł bardzo wysoki, po czym opadł, wystudziałam go zupełnie w temperaturze pokojowej i na całą noc włożyłam do lodówki - cały czas w tortownicy
- na drugi dzień, wierzch obłożyć malinami, im więcej, tym lepiej, delikatnie posypać cukrem pudrem, ozdobić listami mięty
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation