Kuchnia

Łasuch

ciasto buraczkowe
Składniki:

(na około 8 porcji)

500g surowych buraczków
2 kawałki świeżego imbiru (każdy mniej więcej wielkości 2-3 cm)
3 duże jaja, białka oddzielone od żółtek
150ml miodu
170ml oliwy z oliwek
2 laski wanilii (wyskrobane z nich ziarenka)
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
150g mąki pszennej
100g polenty (kaszki kukurydzianej)
skórka i sok z 1 pomarańczy
duża szczypta soli
duża szczypta mielonego ziela angielskiego
duża szczypta cynamonu
masło i mąka do formy
na sos:

200g créme fraiche
około 1 kieliszka od wina Vin Santo, Marsali lub Sherry
około 2 czubatych łyżek drobnego cukru
Buraczki ugotować (najlepiej na parze) do miękkości, odcedzić i ostudzić. Obrać i zmiksować na puree. Piekarnik podgrzać do 180 stopni.

Do miski dodać puree buraczane, obrany i drobno posiekany imbir, żółtka, miód, oliwę z oliwek i połowę wanilii. Wszystko wymieszać mikserem, po czym dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, polentę, skórkę i sok z pomarańczy, sól, ziele angielskie i cynamon. W drugiej misce ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy buraczanej.

Formę o średnicy 25cm wysmarować masłem i wysypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać do niej ciasto i piec 35 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i dobrze wystudzić.

Créme fraiche wymieszać z Sherry, cukrem i resztą wanilii. Można jeszcze dodać więcej cukru i Sherry jeśli ma sie ochotę. Ciasto poporcjować i podawać z kleksem sosu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation