Kuchnia

sałatki, grill

rustykalna kuchnia - cooking at home: Caponata


Receptura:
1 średni bakłażan
1 duża cebula
seler naciowy
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów bez skóry
1 mały słoiczek kaparów
1 łyżeczka papryki w proszku
1 łyżka cukru
sól i pieprz do smaku
oliwa z oliwek do podsmażenia
1 kabanos
po 1 łyżce kwaśnej śmietany na porcję (opcjonalnie jogurt naturalny)

Bakłażan umyj i pokrój w dużą kostkę (można obrać go ze skóry, ale to nie jest konieczne). Podsmaż na oliwie z solą i pieprzem. Osobno usmaż cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj do niej pokrojony seler naciowy, pokrojony czosnek, pokrojonego kabanosa, pomidory z puszki razem z zalewą, cukier i suszoną paprykę. Kapary odcedź z zalewy i dodaj do pomidorowego kociołka. Na sam koniec włóż usmażone kostki bakłażana. Wszystko krótko podduś, żeby smaki się "przegryzły".
Caponatę możesz przechowywać w lodówce przez tydzień :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation