Kuchnia

sernik na zimno

Sernik na zimno z brzoskwiniami - przepis - I Love Bake
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

700 g gotowego sera mielonego ( dobrej jakości )

80 g masła, temp. pokojowa

120 g margaryny, temp. pokojowa

20 g żelatyny w proszku

3 jajka

180 g cukru pudru

łyżka ekstraktu z wanilii

DODATKOWO:

1 duża puszka brzoskwiń ( ok. 870 g )

1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej

1 opakowanie biszkoptów okrągłych lub podłużnych ( ok. 120 g )

Żelatynę mieszamy z 6 łyżkami zimnej wody i zostawiamy na kilka minut, aby napęczniała. Po tym czasie dodajemy 6 łyżek gorącej wody, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy do wystudzenia.
Białka oddzielamy od żółtek.
Masło, margarynę oraz cukier puder ucieramy na jasną i puszystą masę. Następnie po łyżce dodajemy ser, żółtka, ekstrakt z wanilii oraz na koniec nie przerywając ucierania żelatynę. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do masy serowej, aby była jak najbardziej puszysta. Tortownicę o śr. 25-26 cm wykładamy folią, na dnie układamy biszkopty i przykrywamy je masą serową. Wstawiamy do lodówki na min. godzinę do stężenia.
Brzoskwinie odsączamy zachowując ok. 250 ml syropu. Kroimy w plasterki i układamy na serniku. Galaretkę rozpuszczamy z 150 ml gorącej wody. Następnie dodajemy 250 ml syropu z brzoskwiń i mieszamy. Galaretkę wstawiamy do lodówki lub zamrażarki i co 5 min. zaglądamy czy już zaczyna gęstnieć. Tężejącą galaretką delikatnie zalewamy wierzch sernika z ułożonymi brzoskwiniami. Wstawiamy do lodówki na min. kilka godzin ( najlepiej na całą noc ).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation