Kuchnia

Smakowitości

SERNIK ORZECHOWY NA ZIMNO.

Biszkopt na spód - dałam gotowe biszkopty (zużyłam 2 opakowania na spód i wierzch*),

500 g chudego twarogu
4-5 łyżek masła
2 łyżeczki stewi(lub wg uznania)
150g mielonych włoskich orzechów(lub migdałów, orzechów laskowych, lub innych orzechów)
kilka kropel aromatu rumowego lub waniliowego
żelatyna

Polewa(opcjonalnie):
- 150g kwaśnej śmietany
- pól łyżeczki stewi
- łyżeczka kakao rozpuszczona w łyżce ciepłego mleka

Wszystkie składniki wymieszać. W niewielkiej ilości zimnej wody namoczyć łyżeczkę żelatyny. Gdy napęcznieje, podgrzać ją i rozpuścić. Przestudzić. Dodać do masy. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami, na to wyłożyć masę serową, przykryć ją biszkoptami i polać polewą czekoladową, posypałam jeszcze całość krokantem. Ciasto należy włożyć na kilka godzin do lodówki. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation