Kuchnia

Smakowitości

Ale ciasto! Pomarańczowe;))

Składniki:
1 pomarańcza
100 g zmielonych migdałów
100g zmielonego na mąkę ryżu (u mnie arborio i brązowy)
50 ml oliwy
2 jaja
5 łyżeczek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Pomarańczę dokładnie myjemy (ja dodatkowo obieraczką ściągnęłam cieniutką warstwę wierzchnią, ale nie całą skórkę), umieszczamy w garnku i zalewamy wodą. Gotujemy około 30 minut aż do momentu, kiedy owoc będzie miękki. Wodę odlewamy(można z niej zrobić np.: galaretkę/kisiel), a pomarańczę pozostawiamy do wystygnięcia. Wystudzony owoc kroimy na mniejsze kawałki, pozbywamy się ewentualnych pestek, a następnie miksujemy blenderem na gładki mus.
Jaja miksujemy z cukrem i oliwą na gładką masę. Dodajemy mąkę ryżową i migdały wraz z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy zmiksowaną pomarańczę, mieszamy do połączenia składników.
Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 40 minut (albo do suchego patyczka).


* zazwyczaj ciasta robię z połowy podanych w przepisach porcji, tak było i w tym przypadku. Dlatego na zwykłą tortownicę o średnicy 20-22 cm polecam składniki podwoić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation