Kuchnia

Smakowitości

Polenta cake

Składniki:
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 szklanka migdałów(1/3 posiekać lub w płatkach, resztę zmielić)
1/2 szklanki ksylitolu lub 1/3 szkl. miodu
3/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
sok z jednej pomarańczy

Sposób przyrządzenia zależy od konsystencji ciasta, jaką chcielibyśmy uzyskać. Jesli ma być lekkie i puszyste najlepiej jest oddzielić białka od żółtek, po czym utrzeć żółtka ze słodzidłem, dodać mąkę kukurydzianką, migdały, wymieszać z ubitymi na sztywną pianę białkami i wstawić do piekarnika. Jeśli nie zależy nam na puszystości, a wręcz przeciwnie chcemy zaoszczędzić na czasie, po prostu łączymy wszystkie składniki i pieczemy ok. 40min. Gdy ciasto ostygnie nasączamy je sokiem z pomarańczy, dla smakoszy proponuje również dodać do ciasta skórkę z tartej pomarańczy lub cytryny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation