Design

Design

Zapiekanka z mięsem
Składniki:

Warstwa mięsna:


500 g mięsa mielonego wołowego (może być też wieprzowe lub drobiowe)
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
1 duża marchewka
1 pietruszka
250 g pieczarek
1 por
150 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
1 łyżka maki
100 ml ketchupu
3 łyżki oleju lub oliwy
sól, pieprz

Warstwa ziemniaczana:

1 kg ziemniaków
1 łyżka masła
5 łyżek mleka
sól, pieprz

Ponadto (opcjonalnie):

4-5 surowych jajek
Sól, pieprz


Wykonanie:

Warstwa mięsna:

Marchewkę i pietruszkę obrać. Pora oczyścić i odkroić zielona część.
Czerwoną cebulę, marchewkę, pietruszkę i pieczarki pokroić w drobną kostkę. Pora przekroić wzdłuż na 4 części i posiekać w cienkie plasterki. Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, wyspać cebulę, podsmażyć przez około 2-3 minuty. Następnie dodać pieczarki, podsmażać przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Wsypać resztę warzyw, a więc marchewkę, pietruszkę, pora oraz paprykę. Wymieszać, wlać gorący bulion, podsmażać warzywa przez około 10-15 minut, lub do momentu aż bulion odparuje (nie przykrywać patelni).
Na patelnię dodać mięso, wymieszać.
Mąkę wymieszać z około 5 łyżkami zimnej wody, wlać na patelnię, dokładnie rozmieszać.
Wlać ketchup, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać i zdjąć patelnię z ognia.
Żaroodporną formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Przełożyć mięso z warzywami do formy.

Warstwa ziemniaczana:

Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
Po ugotowaniu odcedzić i przepuścić przez praskę.
Dodać masło oraz mleko, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wyłożyć masę ziemniaczana na warstwę mięsna i delikatnie wygładzić łyżką.
Na wierzchu zapiekanki wybić jajka.
Zapiekankę przełożyć do nagrzanego do 180oC piekarnika i piec przez około 20-25 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation