Kuchnia

Przepisy wege

Placki z kaszy jaglanej

SKŁADNIKI:
100g kaszy jaglanej
3 łyżki mąki pszennej
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
1 papryka czerwona
1 cebula
1 duża marchew
1-2 ząbki czosnku
sól
pieprz
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki papryki ostrej

1. Kaszę ugotować do miękkości (nawet można ciut rozgotować), osolić do smaku.
2. Cebulę posiekać na drobno, zeszklić na maśle. Marchewkę zetrzeć na tartce, paprykę pokroić w drobną kosteczkę, czosnek przepuścić przez praskę. Dodać do cebuli, podlać wodą/bulionem i udusić do miękkości.Osolić do smaku.
3. Ugotowaną kaszę, uduszone warzywa, jajka, obie mąki i przyprawy wymieszać razem.
4. Na patelni rozgrzać olej, łyżką kłaść placuszki i smażyć na złoto z obu stron.
Podawać z dowolnym sosem - u mnie z pieczarkowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation