Kuchnia

słodkie smarowidła, puddingi i kremy

KARMEL Z BATATÓW

Składniki:

- 1,5 kg słodkich ziemniaków, obranych i pokrojonych na ćwiartki
- szklanka wody

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 220 st. C. Ułóż ziemniaki na blasze i polej połową wody. Przykryj folią. Piecz godzinę pod przykryciem i 15 minut bez. Wyjmij ziemniaki z piekarnika i dodaj pozostałą wodę tak, by odzyskać wszystkie przypalone drobinki. Przełóż wszystko na sitko wyłożone gazą i pozwól by masa ostygła oraz odciekła (około 30 minut). Po tym czasie, kiedy masa jest na tyle chłodna, żeby wziąć ją w ręce, odciśnij tak dużo płynu, ile się da. Powinnaś uzyskać około pół szklanki. Przelej go do rondla i doprowadź do wrzenia, potem zredukuj ogień. Pozwól, by płyn się zredukował (około 15-20 minut), zgęstniał i zaczął przypominać karmel. Na końcu często go mieszaj. Przelej do słoika i przechowuj w lodówce do 2 tygodni.

Karmel ze słodkich ziemniaków podawaj z pieczonymi mięsami lub jako sos do lodów lub ciast.

Aha, nie zapomnij zjeść pozostałości, czyli słodkiej papki po wyciskaniu płynu!

http://www.ofeminin.pl/przepisy/ten-latwy-sos-karmelowy-ma-tylko-jeden-skladnik-i-nie-jest-to-cukier-s1839248.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation