Kuchnia

pieczywo

Puszyste ciasto drożdżowe na sposób japoński

Chleb jest miękki,mega-puszysty i utrzymuje świeżość przez kilka dni i to wcale nie dzięki środkom konserwującym lecz pewnemu tajnemu składnikowi.Jest nim emulsja zrobiona z ....wody i mąki,coś na podobieństwo "kleiku"
Chodzi o doprowadzenie wody i maki (w proporcjach 1 część mąki i 5części wody) do tmp. ok.65*C.Dlaczego taki kleik działa tak wyjatkowo????
Ważne jest aby mąka którą wybierzemy zawierała dużo glutenu bo ten ma zdolności wchłaniania wilgoci w cieście a o to w tym przepisie chodzi.

Taki "kleik" można przygotować w większej ilości i bez problemu przechowywać do 3 dni w lodówce (np.piekąc przez cały weekend świeży chlebek).Przed dodaniem go do właściwego ciasta trzeba pamiętać o tym aby nie dodawać go prosto z lodówki ale wcześniej doprowadzić do tmp. pokojowej.

Do chleba bez problemu można dodawać zioła,suszone owoce,suszone pomidory,ser,boczek itp.Zamiast chleba można upiec np.bułeczki lub cokolwiek chcemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation