Kuchnia

Desery

Tarta z orzechami włoskimi i karmelową polewą
na formę do tarty o średnicy 24 cm)

Składniki na kruche ciasto

200 g mąki
100 g masła
100 g cukru trzcinowego
1 małe jajko

Składniki na orzechową masę:

200 g obranych orzechów włoskich
65 g śmietany 30%
30 g cukru kryształu
1 małe jajko

Dodatkowo:

150 g ładnych połówek orzechów włoskich
125 g cukru kryształu na karmel
ok. 50 g śmietany 30%

Przed przygotowaniem polecam:

poradnik o kruchym cieście - o składnikach, przygotowaniu i pieczeniu
przepisy na najlepsze ciasto kruche na spody, tarty i tartaletki

Przygotowanie:

Mąkę wsypać na stolnicę, dodać cukier i schłodzone masło - dokładnie posiekać nożem na "kaszę". Dodać całe jajko i szybko zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w przezroczystą folię i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na koło o średnicy odrobinę większej niż średnica foremki. Włożyć do foremki dociskając do dna i brzegów, wyrównać. Wstawić do lodówki na czas nagrzewania piekarnika.

Piekarnik zagrzać do temperatury 180 stopni (program góra/dół). Przygotować folię aluminiową i suchy groch lub kaszę do pieczenia "na ślepo". Kiedy piekarnik osiągnie wymaganą temperaturę, ciasto w foremce wyłożyć folią aluminiową i wysypać suszonych grochem. Wstawić do piekarnika na około 20 minut. Po tym czasie zdjąć folię z grochem i dopiec około 5-10 minut, aby środek lekko zrumienił się. Upieczone ciasto przestudzić przed nałożeniem masy.

W czasie, kiedy piecze się ciasto kruche, przygotować masę orzechową: orzechy włoskie posiekać, wymieszać z cukrem, śmietaną i jajkiem. Nałożyć na przestudzony kruchy spód i dokładnie rozprowadzić po całej powierzchni. Dopiec w piekarniku przez około 5-10 minut. Wyjąć i ostudzić. Połówki orzechów ułożyć na całej powierzchni tarty.

Przygotować polewę karmelową. Na suchą patelnię wysypać cukier i podgrzewać, aż się rozpuści. Kiedy będzie płynny i nabierze brązowej barwy dolewać śmietanę i energicznie całość mieszać. Całość ma się zagotować. Karmelową polewę nabierać łyżką i polewać wierzch ciasta. Polewa powinna wniknąć w szczeliny pomiędzy orzechami, staramy się pozostawić na wierzchu kawałki orzechów. Dlatego najlepiej zrobić to szybko, ponieważ polewa szybko gęstnieje.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation