Kuchnia

Desery

Sernik makowy

500 g gotowego twarogu sernikowego

500 g serka ricotta

1 szklanka maku

1/2 szklanki cukru

6 jajek

1 łyżka ekstraktu z wanilii

400 g słodzonego mleka skondensowanego

2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

SKŁADNIKI NA LEMON CURD:

3 cytryny

75 g masła lub margaryny

250 g cukru

3 duże jajka

Tortownicę o wymiarach 24 cm ( może być większa ) smarujemy masłem i obsypujemy makiem. Nadmiar zsypujemy z powrotem do pozostałych ziaren. Twaróg sernikowy łączymy mikserem z serkiem ricotta na gładką masę. Dodajemy cukier i ponownie miksujemy ok. 2 minuty. Następnie dodajemy po jednym jajku cały czas dokładnie miksując. Na koniec dodajemy skondensowane mleko, mak, ekstrakt z wanilii oraz przesianą mąkę, całość łączymy. Przelewamy masę do tortownicy ( musi być szczelna inaczej masa może się wylać, ponieważ jest dosyć rzadka) i pieczemy przez 10 minut w temp. 200 C, następnie zmniejszamy do 160 C i pieczemy ok. 40 min. Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy ciasto nie jest surowe. Po upieczeniu ciasta nie wyciągamy z piekarnika przez minimum 15 min, najlepiej zostawić je do całkowitego wystygnięcia i wyjąc dopiero na drugi dzień.

Na garnuszku z niewielką ilością wody układamy żaroodporną miskę lub kolejny garnuszek. Do miseczki ścieramy skórkę z 3 cytryn i wyciskamy sok. Dodajemy masło, cukier i podgrzewamy na parze do rozpuszczenia składników. Następnie dodajemy jajka i dokładnie łączymy, ponownie podgrzewamy nad parą ( nie wolno dopuścić do zagotowania, ponieważ jajka się zetną ) do momentu, aż masa zacznie gęstnieć. Proces może trwać około 15 min. Lekko ostudzony krem wykładamy na wierzch sernika. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation