Podróże i miejsca

Podróże marzeń

Tort Pavlova
Beza:
7 białek,
szczypta soli,
szkl. drobnego cukru,
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
łyżeczka octu jabłkowego,
1/2 laski wanilii.


Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać cukier, ubijając aż piana będzie lśniąca i bardzo sztywna. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną oraz ocet jabłkowy. Na koniec dodać nasiona z laski wanilii, dokładnie wymieszać.
Na papierze do pieczenia narysować dwa kółka o śr. 22cm. Kółka wypełnić ubitą masą.
Piec ok. 50min w temp. 140st. Ostudzić.


Sos owocowy:
200g świeżych malin,
2 płaskie łyżki cukru,
1/4 szkl. wody, łyżka likieru z truskawek,
1/2 szkl. dżemu truskawkowego.


Maliny rozgnieść widelcem, po czym zagotować wraz z cukrem i wodą. Gotować ok. 5 min na małym ogniu. Dodać likier oraz dżem z truskawek, dokładnie wymieszać.
Schłodzić, by sos zgęstniał.


Dodatkowo:
500g truskawek,
250g malin,
250g jagód,
szkl. śmietanki 30%,
łyżka cukru pudru,
łyżeczka esencji waniliowej.


Truskawki przepołowić. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier oraz esencję waniliową.
Pierwszy blat bezowy ułożyć na paterze, posmarować połową ubitej śmietanki, wyłożyć połowę owoców i polać połową sosu.
Przykryć drugim blatem bezowym, resztą śmietanki oraz owocami. Polać pozostałym sosem.
Udekorować listkami mięty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation