Kuchnia

poezja smaku

lasagne z cukinią
składniki:
9 płatów lasagni1
1 cebula, posiekana
700 g cukinii startej na łezkach
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
kilka łyżek oleju
250 g ricotty
50 g cheddara (użyłam ok. 80 g), startego
350 g sosu pomidorowego (użyłam płynnego przecieru)
kilka gałązek tymianku (opcjonalnie)

wykonanie:

płaty lasagni gotujemy ok. 5 minut, schładzamy w misce zimnej wody i odsączamy na durszlaku spryskując oliwą, żeby płaty nie posklejały się ze sobą.

cebulę podsmażamy na oleju przez ok. 3 minuty, dodajemy cukinię i czosnek. kiedy cukinia zmięknie dodajemy 2/3 ricotty i cheddara, doprawiamy i mieszamy. sos pomidorowy doprawiamy i podgrzewamy, dodajemy do niego listki tymianku.

w naczyniu żaroodpornym układamy cukinię, płaty lasagni, polewamy sosem, czynność powtarzamy. na samą górę kładziemy resztę ricotty i cheddara. zapiekamy w 220°c przez ok. 10 minut
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation