Kuchnia

Przetwory

http://majanaboxing.blox.pl/2011/06/Syrop-ze-stokrotek.html
Składniki:

*250 g kwiatów stokrotki (30g)
*1 cytryna (plasterek)
*400 g cukru (50g)
*800 ml wody (100ml)

Wykonanie:

Kwiatki dokładnie obejrzeć, by nie było w nich żadnych żyjątek. Wrzucić do garnka i zalać wrzątkiem.

Dodać cytrynę pokrojoną w plasterki i odstawić całość na noc.
Następnego dnia odcedzić przez płótno lub tetrową pieluchę. Wsypać cukier i gotować na małym ogniu.

Syrop ma wyrażnie zgęstnieć - gotuje się około godziny (moją niewielką ilość gotowałam dużo krócej).
Gorący syrop przelać do wyparzonych buteleczek, zakręcić i odstawić przykryte by całkowicie ostygły.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation