Kuchnia

Przetwory

Wykonanie tego syropu jest banalnie proste. Potrzebujecie szklanki cukru, szklanki wody i dużego, dorodnego kawałka imbiru. I łyżki stołowej czarnego pieprzu, w ziarnach.
Składniki:
1 i ¼ szklanki cukru białego (250g)
1 pełna szklanka wody (250g)
200g imbiru (po obraniu)
1 łyżka stołowa czarnego pieprzu w ziarnach

Imbir oskrobujemy tak, jak młode ziemniaki W rondelek wlewamy wodę, wsypujemy cukier, wrzucamy łyżkę pieprzu i pokrojony imbir. To wszystko. Całość gotujemy na maluśkim ogniu, pod przykryciem, około 1,5-2 godzin. Przecedzamy na sicie i zlewamy do butelki. Powinniście otrzymać szklankę syropu (około 230-250ml) a jako efekt uboczny gotowania — pyszny imbir w cukrze, świetny do odświeżenia oddechu, dodania do ciasta, po pokrojeniu świetny do lodów. Pakujemy go w słoik i trzymamy w lodówce.Syrop możecie przechowywać w suchym, chłodnym miejscu około 3 miesięcy. Nie trzeba go przechowywać w lodówce – proporcje cukru do wody tworzą syrop, który sam się konserwuje. Trzymajcie go tylko w spiżarce, bez dostępu światła.
Syrop jest bardzo mocno skoncentrowany. Mocno imbirowy i pieprznie pikantny. Przez użycie czarnego pieprzu słodycz schodzi na drugi plan i nie jest w żaden sposób nachalna.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation