Kuchnia

Chlebek ...

Bułeczki maślane z rodzynkami
składniki:

1 kg mąki pszennej
150 g masła
500 ml letniego mleka
50 g świeżych drożdży
pół łyżeczki soli
120 g cukru
150 g rodzynek

oraz
1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania
Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do przestudzenia. Przygotować zaczyn. Połowę mleka wlać do miski, dodać łyżkę cukru oraz drożdże. Wymieszać aby drożdże się rozpuściły. Zaczyn odstawić na kilkanaście minut aby drożdże zaczęły pracować. Do misy robota wsypać mąkę, sól i pozostały cukier, wymieszać. Dodać zaczyn oraz pozostałe mleko i letnie rozpuszczone masło. Wyrobić ciasto, ciasto powinno łatwo odchodzić od ścianek misy. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawic w ciepłe miejsce na ok godzinkę aby podwoiło swoją objętosć. Następnie do ciasta dodać rodzynki i ponownie wyrobić. Ciasto podzielić na w miarę równe porcje u mnie mniej więcej o wadze 100g. Z każdej porcji ciasta uformować ładną gładką kulkę, starając się aby nie było rodzynek na wierzchu. Gotowe bułeczki ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Mi wyszło 19 sztuk. Odstawić na ok 20-30 minut aby bułeczki podrosły. Gdy bułeczki podrosną posmarować je rozbełtanym jajkiem z mlekiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10-15 minut aż się zarumienią.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation