Kuchnia

kuchnia

Wątróbka drobiowa z pieczarkami
Składniki (4 PORCJE)
500 g wątróbki drobiowej
1 duża cebula
pół czerwonej dorodnej papryki
400 g pieczarek
szklanka mleka
łyżeczka musztardy
pół szklanki wody
łyżka sosu sojowego
łyżka naturalnego serka homogenizowanego
łyżka majeranku
sól
pieprz
garść natki pietruszki
Sposób przyrządzenia
Najpierw przygotowujemy sobie wątróbkę, pozbawiamy ją błonek i żyłek. Większe kawałki kroimy na pół. Zalewamy mlekiem na przynajmniej dwie godziny (im dłużej tym lepiej). Po tym czasie odlewamy mleko, a do wątróbki dodajemy łyżeczkę musztardy i dokładnie wszystko mieszamy. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania warzyw.

Cebulę kroimy w piórka, wrzucamy na suchą patelnię, podlewamy wodą. Po chwili wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, posypujemy majerankiem i dusimy ok. 5 minut. Po tym czasie wrzucamy pokrojone w paseczki pieczarki, posypujemy solą i pieprzem i dusimy ok. 10 minut. Zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy nadmiar płynu, potem wrzucamy wątróbkę. Dusimy ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając, żeby mięsko równomiernie doszło. Gdy jest gotowe (szybko się robi), wyłączamy gaz, dodajemy sos sojowy, łyżkę serka homogenizowanego, a całość obsypujemy natką pietruszki.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation