Kuchnia

kuchnia

Kasza gryczana smażona z bobem, szpinakiem i cukinią | Kwestia Smaku


Składniki
2 porcje

1 szklanka ugotowanej lub uprażonej kaszy gryczanej
200 g ugotowanego i obranego bobu
1 łyżka oliwy
2 ząbki czosnku
2 dymki
300 g cukinii
szczypta suszonego oregano
garść szpinaku
do podania: oliwa extra vergine, opcjonalnie ser kozi / feta


Przygotowanie

Ugotować lub uprażyć kaszę gryczaną, wyłożyć na większy talerz lub tacę, ostudzić (można przygotować wcześniej). Ugotować i obrać bób.
Na patelnię wlać oliwę i krótko podsmażyć posiekaną dymkę (białą i jasnozieloną część) oraz starty czosnek. Dodać pokrojoną cukinię i przez kilka minut podsmażać mieszając.
Dodać kaszę gryczaną i suszone oregano i dalej smażyć mieszając przez ok. 2-3 minuty. Doprawić solą i pieprzem.
Dodać ugotowany bób i posiekany szczypiorek z dymki, podsmażyć. Dodać opłukany i osuszony szpinak i mieszając podgrzewać aż szpinak zmięknie. Podawać skrapiając oliwą extra vergine, opcjonalnie z serem kozim/feta.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation