Kuchnia

przetwory warzywne

Domowy pikantny ketchup - przepis

Składniki:
3kg dojrzałych pomidorów
300g cebuli (3 średnie sztuki)
150g czerwonej papryki
15g czosnku (2 duże ząbki)
60g cukru trzcinowego Demerara (4 łyżki stołowe)
20g soli morskiej (ok 1 łyżki stołowej)
do smaku w zależności od tego, jak pikantny ketchup chcemy uzyskać: 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu, 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki w proszku, 1/4 łyżeczki chili w proszku
opcjonalnie 1-2 łyżki octu winnego
Przygotowanie krok po kroku:
Pomidory umyłam i zmiksowałam na papkę z cebulą i czosnkiem. Przelałam do szerokiego garnka, posoliłam i doprowadziłam do wrzenia. Następnie gotowałam na intensywnym ogniu do zredukowania o 1/4-1/3.
Odparowane warzywa przetarłam przez sito i ponownie zagotowałam.
Doprawiłam do smaku przyprawami i cukrem i jeszcze chwilę gotowałam do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Na chwilę przed końcem smażenia można dodać ocet, ja pominęłam ten składnik.
Gorący ketchup przełożyłam do słoiczków lub butelek i dokładnie zakręciłam. Zapasteryzowałam przez 15-20 minut ustawiając słoiki w wodzie do połowy ich wysokości i zagotowując pod przykryciem. Zagotowane słoiczki zostawiłam w garnku do częściowego wystudzenia, po czym wyjęłam i ostudziłam w temperaturze pokojowej.
Z podanej ilości składników otrzymałam około 1litra gotowego sosu.
Smacznego!
Moje rady: Jeśli nie dysponujesz dużym sitem, możesz przygotować domowy ketchup w następujący sposób: Pomidory przed gotowaniem sparzyć i obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, ale odcisnąć je z soku, by odzyskać jak najwięcej smaku. Pomidory dokładnie zmiksować, nawet dwukrotnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation