Kuchnia

pasibrzuch

TARTA CZEKOLADOWA Z GRANATEM
Składniki:
Na ciasto:

200g mąki
125g masła
40g cukru
Cukier wanilinowy Dr. Oetkera
Szczypta soli
20g kakao
2-3 łyżki zimnej wody
Masa mleczna do tarty:

100ml mleka
80g cukru
1 Cukier wanilinowy Dr. Oetkera
125g masła
100g mleka w proszku
1 łyżka stołowa (25g) serka śmietankowego np. Twój Smak albo Philadelphia
Do dekoracji:

1 granat (można zamienić innymi owocami wg. uznania)

Przygotowanie:

Do miski wsypuję mąkę, dodaję pokrojone na małe kawałeczki zimne masło, cukier, cukier wanilinowy, sól, kakao oraz 2 łyżki zimnej wody. Całość zagniatam na ciasto. Formę do tarty o średnicy 26cm smaruję masłem i wyklejam równomiernie ciastem. Tartę odstawiam na 20 minut do lodówki do schłodzenia. Włączam piekarnik, by się nagrzał do temperatury 200˚C.

Schłodzone ciasto wyjmuję z lodówki, nakłuwam gęsto widelcem i wstawiam do piekarnika, by piekło się około 20 minut. Upieczoną tartę odstawiam do całkowitego schłodzenia.

Przygotowuję masę do tarty. Mleko gotuję z cukrem i cukrem wanilinowym, a po zagotowaniu odstawiam do wystygnięcia. Masło miksuję na puch. Cały czas mieszając stopniowo dolewam mleka, wsypuję po łyżce mleka w proszku oraz dodaję serek. Wymieszaną masę wykładam na tartę, wygładzam łyżką i posypuję ziarnami granatu.


Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation