Kuchnia

pasibrzuch

NALEŚNIKI Z SEREM ZAPIEKANE W ŚMIETANCE

SKŁADNIKI (6-8 porcji):

NALEŚNIKI (10-12 sztuk):
2 jajka,
2 szklanki mąki,
1/3 łyżeczki soli,
1/3 łyżeczki cukru,
1 i ½ szklanki mleka,
1 i 1/3 szklanki wody,
2 łyżki oleju,
NADZIENIE SEROWE
500g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego,
2 żółtka,
2 łyżki cukru waniliowego,
3-4 łyżki cukru,
DODATKOWO:
200g śmietany kremówki 30%,
40g cukru pudru (4 łyżki),
1 jajko,
PRZYGOTOWANIE:

NALEŚNIKI: Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy ze sobą aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto odstawiamy na 30-60 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie na patelni smażymy cienkie naleśniki.

NADZIENIE SEROWE: Ser łączymy z cukrem i cukrem waniliowym. Mieszamy do połączenia. Dodajemy żółtka i krótko mieszamy.

Każdego naleśnika smarujemy porcją nadzienia serowego. Naleśniki zwijamy w rulon i każdego kroimy na pół.



Naczynie żaroodporne smarujemy cienką warstwą masła. Układamy naleśniki tak, aby kolejne były oparte o poprzednie. Jajko rozkłócamy z cukrem pudrem i śmietanką. Masą śmietanową zalewamy naleśniki. Naczynie przykrywamy folią i zapiekamy przez 1 godzinę w 180 stopniach. 10 minut przed końcem pieczenia folię zdejmujemy, aby naleśniki się zarumieniły.

Naleśniki podajemy posypane cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation