Kuchnia

jedzenie

MALEZYJSKI KURCZAK Z ORZECHAMI NERKOWCA.

Składniki na 2 porcje:

250g piersi z kurczaka
garść orzechów nerkowca
1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
łyżeczka garam masala
2 ząbki czosnku
łyżeczka soku z cytryny
pół łyżeczki startej skórki z cytryny
szczypta kurkumy
pół łyżeczki soli
łyżka jogurtu naturalnego
pół szklanki bulionu drobiowego

Do pojemnika wrzucam koncentrat, orzechy, garam masala, posiekany czosnek, skórkę i sok z cytryny, sól, kurkumę i jogurt oraz miksuję blenderem na gładką masę.
Na patelni rozgrzwam olej i smażę pastę (ciągle mieszając!) przez około 2 minuty. Po tym czasie dodaję kurczaka pokrojonego w kostkę i smażę kolejne 2-3 minuty, dalej mieszając. Wlewam bulion i smażę na wolnym ogniu przez około 15 minut, aż mięso będzie miękkie, a sos gęsty.
Podałam z brązowym ryżem, natką pietruszki i dodatkowymi orzechami nerkowca.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation