Kuchnia

Przepisy - zupy

Zupa warzywna z soczewicą i kurczakiem

Wielką zaletą tej zupy jest bogactwo warzyw. Znajdują się to zarówno ziemniaki jak i cukinia czy seler naciowy , dodatkiem jest makaron i mięso kurczaka. No i oczywiście najważniejszy składnik czyli soczewica.Tak szeroka gama smaków powinna zasmakować każdemu.
Składniki

udko kurczaka - 2
zielona soczewica - 1/2 szklanki
ziemniaki - 4
seler naciowy - 2 łodygi
cukinia - 1
marchewka - 1
pietruszka - 1
makaron - 100 g
por - 3 liście
koncentrat pomidorowy - 3 łyżki
sól
pieprz
liść laurowy - 2
ziele angielskie - 4

Instrukcje

W garnku zagotować ok. 4 l wody. Włożyć oczyszczone udka kurczaka, liście pora, pokrojoną marchewkę, pietruszkę. Dodac liść laurowy, ziele angielskie i gotować ok.. 40 min, aż mięso będzie miękkie. Wyjąć mięso, wystudzić, odjąć od kości i pokroić w kostkę. Do zupy dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, cukinię, wypłukaną soczewicę oraz seler naciowy. Gotować 15 min, po tym czasie dołożyć koncentrat pomidorowy oraz makaron (u mnie były to drobne muszelki) i gotować jeszcze 5 min. Dołożyć także pokrojone mięso z kurczaka. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation