Kuchnia

wege

Wegan Nerd - Kuchnia roślinna : PRAWDZIWY, IDELANY, WEGAŃSKI OMLET. OMLET ODSŁONA DRUGA- Z TOFU.

Składniki:
1/2 kostki naturalnego tofu
2 -3 duże, kopiate łyżki mąki z cieciorki
120-150 ml mleka roślinnego
1/2 czerwonej cebuli
parę pomidorków koktajlowych
parę listków bazylii
parę listków kolendry lub pietruszki
liść jarmużu
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki czarnej soli kala namak
1 łyżeczka płatków drożdżowych
szczypta płatków papryki
świeży czarny pieprz
łyżka oleju

Przygotowanie:
❤ Patelnie rozgrzej z olejem.
❤ Cebulę pokrój w piórka. Wrzuć na patelnie.
❤ Pomidorki pokrój na połówki i dodaj do cebuli.
❤ W tym czasie w misce wymieszaj mleko z mąką z cieciorki. Na początek dwie łyżki. Konsystencja powinna przypominać ciasto na naleśniki.
❤ Dodaj proszek do pieczenia, sól, sporo pieprzu, paprykę i płatki drożdżowe.
❤ Tofu pokrusz i dodaj do masy.
❤ Dodaj posiekaną bazylię i kolędę. Wymieszaj.
❤ Masę wylej na patelnię.
❤ Liście jarmużu pokrój i dodaj do smażonego omleta.
❤ Smaż 3 minuty, następnie zmniejsz ogień pod patelnią i przykryj ją pokrywką.
❤ Smaż około 6-10 minut, aż masa od góry stężeje.
❤ Omletu nie przewracamy na drugą stronę.
❤ Przy pomocy silikonowej szpachli sprawdzamy czy omlet nie przywiera od spodu i boków. Następnie prawą ręką trzymając patelnie uderzamy lewą pięścią delikatnie rączkę patelni, przechylając tak by omlet zsunął się na bok patelni, a następnie złożył na pół. Możecie pomóc sobie szpachlą. Potem przekładaj omleta na talerz.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation